Ask a Question

Windows Security prompt in Chrome will not accept password with ! in it

SOLVED
rpsbpyz
Occasional Contributor

Windows Security prompt in Chrome will not accept password with ! in it

When running tests in TestComplete for Chrome, my URL prompts me for my UAT domain\username and password, but my password has an ! in it. (i.e. TeSt!ng1) Chrome will not accept it, but IE and Edge does.

 

My only solution was to put put the exclamation point twice (i.e. TeSt!!ng1). Is there any documentation for TestComplete v14.73 to get around this?

1 ACCEPTED SOLUTION

Accepted Solutions
AlexKaras
Community Hero

Re: Windows Security prompt in Chrome will not accept password with ! in it

Hi,

 

If you use .Keys() method to enter the password, then this is expected and documented behavior - '!' is a special character that simulates press of the Shift button. And it must be doubled to be entered as exclamation sign.

For .SetText() method doubling is not required, but not all controls can be controlled using .SetText() method.

If password is entered successfully for Edge and IE using .Keys() method without duplication of !, ~ and ^ characters (not sure about Project Variable of Password type), then this sounds like an issue that should be reported to Support via the https://support.smartbear.com/testcomplete/message/ form.

 

Regards,
  /Alex [Community Hero]
____
[Community Heroes] are not employed by SmartBear Software but
are just volunteers who have some experience with the tools by SmartBear Software
and a desire to help others. Posts made by [Community Heroes]
may differ from the official policies of SmartBear Software and should be treated
as the own private opinion of their authors and under no circumstances as an
official answer from SmartBear Software.
The [Community Hero] signature is used with permission by SmartBear Software.
https://community.smartbear.com/t5/custom/page/page-id/hall-of-fame
================================

View solution in original post

9 REPLIES 9
Marsha_R
Community Hero

Re: Windows Security prompt in Chrome will not accept password with ! in it

If you record a test and type it in yourself, will that play back successfully?


Marsha_R
[Community Hero]
____
[Community Heroes] are not employed by SmartBear Software but
are just volunteers who have some experience with the tools by SmartBear Software
and a desire to help others. Posts made by [Community Heroes]
may differ from the official policies of SmartBear Software and should be treated
as the own private opinion of their authors and under no circumstances as an
official answer from SmartBear Software.
The [Community Hero] signature is used with permission by SmartBear Software.
https://community.smartbear.com/t5/custom/page/page-id/hall-of-fame
rpsbpyz
Occasional Contributor

Re: Windows Security prompt in Chrome will not accept password with ! in it

Yes. It played back successfully, but it put !! when I only entered a single ! in the password. Why does only Chrome do this with ! but IE and Edge do not?

rpsbpyz
Occasional Contributor

Re: Windows Security prompt in Chrome will not accept password with ! in it

To note, I did record a test and even IE changed a single ! to !!; however, with IE and Edge, when I use Project variables, I only have a single ! and it passes fine with IE and Edge, only Chrome won't take it unless I put !! in the password.

 

I think I resolved this by creating a DB Table using a .csv file with 3 headers, 1 in which is for the Chrome password. I created instructions for other users of our system that may have a ! in their password. This way, when using my variable they just have to point to the correct value of the DB Table.

Marsha_R
Community Hero

Re: Windows Security prompt in Chrome will not accept password with ! in it

Are you just using a string or have you tried using a Password variable?


Marsha_R
[Community Hero]
____
[Community Heroes] are not employed by SmartBear Software but
are just volunteers who have some experience with the tools by SmartBear Software
and a desire to help others. Posts made by [Community Heroes]
may differ from the official policies of SmartBear Software and should be treated
as the own private opinion of their authors and under no circumstances as an
official answer from SmartBear Software.
The [Community Hero] signature is used with permission by SmartBear Software.
https://community.smartbear.com/t5/custom/page/page-id/hall-of-fame
rpsbpyz
Occasional Contributor

Re: Windows Security prompt in Chrome will not accept password with ! in it

I used the Password type for the variable so it gets encrypted. I don't want the password showing, so I won't use the String type. With that said, for Chrome only, even when using the Password type, it will not pass the single !, I have to put !! in it.

rpsbpyz
Occasional Contributor

Re: Windows Security prompt in Chrome will not accept password with ! in it

I think I resolved this by creating a DB Table using a .csv file with 3 headers (i.e. user,pass,pass_Chrome). I created instructions for other users of our system that may have a ! in their password. This way, when using my variable they just have to point to the correct value of the DB Table. This seems to be my only clear resolution.

Marsha_R
Community Hero

Re: Windows Security prompt in Chrome will not accept password with ! in it

You're correct to use the Password type. 

 

Now I'm curious, does it work as expected if you do use a text string instead?  Maybe it's something about the encryption that Chrome doesn't like and that could be reported to Support. 


Marsha_R
[Community Hero]
____
[Community Heroes] are not employed by SmartBear Software but
are just volunteers who have some experience with the tools by SmartBear Software
and a desire to help others. Posts made by [Community Heroes]
may differ from the official policies of SmartBear Software and should be treated
as the own private opinion of their authors and under no circumstances as an
official answer from SmartBear Software.
The [Community Hero] signature is used with permission by SmartBear Software.
https://community.smartbear.com/t5/custom/page/page-id/hall-of-fame
rpsbpyz
Occasional Contributor

Re: Windows Security prompt in Chrome will not accept password with ! in it

I just tested it using a text string with a single ! and it did not work. I made it !! and it worked.

AlexKaras
Community Hero

Re: Windows Security prompt in Chrome will not accept password with ! in it

Hi,

 

If you use .Keys() method to enter the password, then this is expected and documented behavior - '!' is a special character that simulates press of the Shift button. And it must be doubled to be entered as exclamation sign.

For .SetText() method doubling is not required, but not all controls can be controlled using .SetText() method.

If password is entered successfully for Edge and IE using .Keys() method without duplication of !, ~ and ^ characters (not sure about Project Variable of Password type), then this sounds like an issue that should be reported to Support via the https://support.smartbear.com/testcomplete/message/ form.

 

Regards,
  /Alex [Community Hero]
____
[Community Heroes] are not employed by SmartBear Software but
are just volunteers who have some experience with the tools by SmartBear Software
and a desire to help others. Posts made by [Community Heroes]
may differ from the official policies of SmartBear Software and should be treated
as the own private opinion of their authors and under no circumstances as an
official answer from SmartBear Software.
The [Community Hero] signature is used with permission by SmartBear Software.
https://community.smartbear.com/t5/custom/page/page-id/hall-of-fame
================================

View solution in original post

cancel
Showing results for 
Search instead for 
Did you mean: